Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Biri Biri - Biri Biri [2009]Λίγα συγκροτήματα καταφέρνουν να εκπλήξουν στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, τόσο από άποψη συνθέσεων και έμπνευσης όσο και από άποψη παραγωγής. Οι Biri Biri καταφέρνουν να κάνουν ένα δίσκο που γραπώνει και εκπλήσσει τον ακροατή, με ένα ευρύ φάσμα ήχων που κυμαίνεται από jazz, afro, zouk μέχρι funk και rock. Ήχοι ζωντανοί, χαρούμενοι και ταυτόχρονα μυστήριοι εισβάλλουν στο υποσυνείδητο και δημιουργούν την αίσθηση ενός διασκεδαστικού πανικού αισθήσεων. Έντεκα κομμάτια που θα σας συναρπάσουν από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Μια πληθώρα οργάνων που πατάει πάνω σε funk-rock γραμμές για να δώσει στο ρυθμό μια πιο εξωτική διάσταση, με πνευστά να χρωματίζουν τον ήχο με τέτοιο τρόπο που απλά μοιάζει τόσο φυσικό και από την άλλη η συνεργασία κρουστών και ντραμς δίνει το βασικό ρυθμικό υπόβαθρο, που όταν κάποιες φορές ξεφεύγει δεν οδηγεί σε αρρυθμίες αλλά σε ψυχεδελικά μουσικά afro μονοπάτια. Ξεφεύγει επιτηδευμένα πατώντας στο δρόμο του ρυθμού που χαράζει το μπάσο.

Μια από τις καλύτερες μουσικές προτάσεις της εναλλακτικής ελληνικής σκηνής που τόσα χρόνια, βελτιωνόταν μακριά από τα αυτιά των πολλών. Μια παρέα μουσικών από την Κρήτη, που αν και νέοι εκπλήσσουν με τις μουσικές τους δυνατότητες και φαίνεται να κατανοούν την μουσική στο σύνολό της και όχι μεμονωμένα, κατατάσσοντάς την σε είδη. Οι ρυθμοί των κομματιών βασίζονται τόσο στα καθιερωμένα όργανα όσο και σε αυτοσχέδια κρουστά.

Ένας δίσκος που θα μπορούσε να είναι πολύ άνετα, soundtrack ταινίας με υπόθεση κομπιναδόρους ληστές που ετοιμάζουν την μεγάλη κίνηση (ναι! αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη). Μιλώντας για τα κομμάτια ένα προς ένα, προσωπικά ίσως να ξεχώριζα το "Chlup" για τον μεθυστικό του ρυθμό, το "Doze 8" για τις στιλάτες αποδράσεις, το "Walslante", για την τρομερή εισαγωγή του σατανικού γέλιου, το "Jacket" για την a capella εισαγωγή και το συναίσθημα swing που δίνει στο υπόλοιπο κομμάτι. Πραγματικά όμως αν ακούσετε το δίσκο με δυσκολία θα ξεχωρίσετε κομμάτια που θα μπουν στο φάκελο των αγαπημένων σας, αφού όλο το πακέτο είναι πολύ καλό. Μια μπάντα που αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, για μια ακρόαση. Αν δεν σας πείσει σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Τους Biri Biri αποτελούν οι:

Vocals: Michail- Paul Michailos
Guitar: Manos Kamaratos
Bass: Yorgos Diapoulis
Drums: Vasilis Papadourakis
Trumpet, Rudal Heater: Simeon Delikaris- Manias
Trumpet, Woodblocks: Nikos Lavranos
Tenor Saxophone: Yorgos Tsotsis
Sound Engineer: Marios Pinakoulakis
Bongos, Timpales, Shaker, Cowbell, Cymbals: Christos Sayient
Guest Percussionists: Yiannis Moutsakis, Yiannis Papayianoulis
Ενώ την ομάδα την πλαισιώνουν και άλλοι guest μουσικοί.

Enjoy!

Δεν υπάρχουν σχόλια: